Ahogy a napok rövidülnek és a hőmérséklet is lecsökken, egyre inkább figyelmünk fókuszába egészségünk megőrzése kerül. Az őszi és a téli hónapok beköszöntével elkezdünk többet foglalkozni azzal, hogyan óvhatjuk meg egészségünket és hogyan kerülhetjük el a szezonális betegségeket. Gyakorlatilag az immunrendszerünk nagy nyomás alá kerül, hogy a tél izgalmai és a karácsonyig tartó időszak alatt is csúcsformában maradjunk. Éppen ezért mindent szükséges megtennünk annak érdekében, hogy immunrendszerünket minél inkább támogassuk és erősítsük.

Ezért a következő kérdéseknek jártunk utána:

  • Mi is az immunrendszer? 
  • Hogyan támogathatjuk az immunrendszerünket? 
  • Az immunrendszer támogatásához mik a legjobb vitaminok, étrend-kiegésztők?

MI IS AZ IMMUNRENDSZER?

Az immunrendszer egy olyan ,,hálózat”, amely különböző sejtekből, szövetekből és szervekből áll, amelyek együttműködnek a szervezet egészségének megőrzése érdekében. Védelmez minket a ,,behatolóktól”, baktériumoktól és a károsodott sejtektől. Számos tényező, többek között szokásaink és életmódunk befolyásolja, hogy az immunrendszer mennyire jól vagy rosszul teljesít. Az immunválaszt veszélyeztető dolgok közé tartoznak: az öregedés, egészségtelen étrend és emésztés, helytelen életmód (pl. az alváshiány, a stressz, nagy életmódváltozások).. Sajnos a károsodott immunrendszer lehetséges következményei közé tartoznak a krónikus megfázásos és influenzás fertőzések, az allergia, a gyulladások, a degeneratív betegségek és a felgyorsult öregedés nagyobb valószínűsége.

MI AZ A “MEGFÁZÁS ÉS INFLUENZA SZEZON”?

Az influenza és a megfázás szezon ősszel kezdődik és a téli hónapokban fokozódik. Ennek több oka is van:

  • A vírusok nem szaporodnak jól akkor, amikor magas UV-fénynek vagyunk kitéve, ezért a nyár általában kordában tartja őket. 
  • A rhinovírus és a koronavírus különösen jól szaporodnak hűvös időben, emiatt gyakoribb ilyenkor a náthás megbetegedés is.
  • Szeptemberben a gyerekek újra iskolába mennek, és tökéletes környezetet teremtenek a fertőzések terjedéséhez.
  • A felnőttek is több időt töltenek zárt, rosszul szellőző helyiségekben. Így nagyobb a valószínűsége annak, hogy ugyanazt a levegőt lélegzik be, mint egy fertőzött.

HOGYAN TÁMOGATHATJUK ÉTRENDDEL AZ EGÉSZSÉGES IMMUNRENDSZERT?

A táplálkozás és az immunitás közötti kapcsolat gyakran nem kap elég figyelmet. Ha azonban pozitív lépéseket szeretnénk tenni immunrendszerünk egészségének támogatása és erősítése érdekében, az étrendünk jó kiindulópont.

Az immunrendszert támogató étrend alapjai közé tartoznak:

  • Fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget, hogy immunrendszert támogató tápanyagokat biztosítsanak.
  • Kerüljük a túl sok cukrot, koffeint és alkoholt, mert mindezek gátolhatják az immunrendszer megfelelő működését.
  • Válasszunk friss, finomítatlan teljes értékű élelmiszereket, és korlátozzuk a finomított és feldolgozott ételeket, amelyek alacsony tápanyagot biztosítanak. (Egyes tanulmányok szerint az egyszerű szénhidrátok – mint a glükóz, a fruktóz, a szacharóz, a méz és a narancslé – csökkenthetik az immunválaszt.)
  • Próbáljunk olyan ételeket fogyasztani, amelyek támogatják a bélbaktériumokat, mert ezek kulcsfontosságú szerepet játszanak az immunrendszer védelmében. Jó példák erre a fermentált ételek és az élő joghurt. (Ha nehézségei vannak ezek beillesztésével az étrendbe, a minőségi baktériumkiegészítők remek alternatívát jelenthetnek).

TIPP – Ne hagyjuk magunkat elcsábítani azzal, hogy mesterséges édesítőszereket választunk a cukor korlátozása érdekében. A mesterséges édesítőszerek károsak lehetnek az immunrendszerre, mivel hatással vannak a mikroorganizmusaink egészségére.

ÉLETMÓDBELI TANÁCSOK AZ EGÉSZSÉGES IMMUNRENDSZER TÁMOGATÁSÁRA

Egy tudatos étrend mellett egyszerű életmódbeli választásokat is tehetünk az immunrendszer támogatása érdekében. Ilyenek például:

  • Menjünk ki minél többször a szabadba, hogy a napfény révén minél több D-vitaminhoz jussunk. Ez segíti az immunrendszert a legjobb teljesítmény elérésében. Sajnos az Egyesült Királyságban nehéz elegendő napfényhez jutni a téli hónapokban a megfelelő D-vitamin szint elérése érdekében. Ezért gyakran ajánlják az étrend-kiegészítők szedését. 
  • Támogassuk az emésztésünket. Tegyünk különböző lépéseket az ételek megfelelő emésztésének segítéséhez és az összes fontos tápanyag felszívódásának elősegítéséhez:
    • Üljünk le enni (ne együnk útközben).
    • Szánjon időt az étel megfelelő megrágására.
    • Ne rohanjunk utána azonnal.
  • Ha tehetjük, korlátozzuk a stresszt mindennapjainkból. Mindannyiunkra hatással van a stressz a mindennapokban, ami kihathat az általános közérzetünkre.

TIPP – Próbáljuk ki ezt a egyszerű légzőgyakorlatot, amelyet arra terveztek, hogy megnyugtasson minket, és segítsen kezelni a szorongás érzését.

  • Találjunk egy csendes helyet,-üljünk le vagy feküdjünk le-, kényelmesen helyezkedjünk el.
  • Tegyük a kezeinket a hasunkra, és koncentráljunk légzésünkre..
  • Orrunkon lélegezzünk be, miközben 4-ig számolunk.
  • Majd fújjuk ki a levegőt lassan, miközben 8-ig számolunk.
  • Ismételjünk meg ezt 4 alkalommal.

TOVÁBBI TÁMOGATÁS EGY EGÉSZSÉGES IMMUNRENDSZER SZÁMÁRA

Az előzőleg említett lépések az elsődleges pillérei az immunrendszer erősítésének és általános jóllétünk támogatásának. Azonban mindannyian tudjuk, hogy az élet nem mindig hoz ideális körülményeket. Vannak időszakok, amikor egyszerűen nem lehet ezeket a lépéseket betű szerint követni – még a legjobb akarattal sem! Rohanó életünk stresszel telített és gyakran kiszámíthatatlan.

Ezekben az időkben az étrend-kiegészítők fogyasztása a legjobb módja annak, hogy extra támogatást nyújtsanak az immunrendszerünknek. Segíthetnek pótolni az esetleges hiányosságokat és megnyugvást  hozhatnak az immunrendszerünk számára, abban a tekintetben, hogy mindig megkapja a szükséges tápanyagokat.

MELYEK A LEGFONTOSABB VITAMINOK AZ IMMUNRENDSZER TÁMOGATÁSÁHOZ?

Rengeteg vitamin és tápanyag fontos az immunitás szempontjából, azonban Tim Gaunt 5 legjobb ajánlása télre a következő:

1. D-vitamin

A média rengeteg figyelmet szentelt a D-vitamin és az immunrendszer egészsége közötti kapcsolatnak a világjárvány során, és nem véletlenül. A D-vitamin támogatja az immunrendszer egészséges működését, és bizonyítottan csökkenti a súlyos légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

Kevés olyan élelmiszer van, amely D-vitamint tartalmaz, ezért az optimális mennyiséget a bőrünkön keresztül, a napfény hatására tudjuk a legjobban bevinni – innen ered a “napfényvitamin” becenév. Sajnos az őszi és téli hónapokban nem tudunk elegendő D-vitamint előállítani a szükségleteink kielégítésére, és sok embert fenyeget a D-vitaminhiány veszélye. A különösen veszélyeztetett csoportok közé tartoznak az idősek, a gyermekek és a sötétebb bőrűek. A táplálékkiegészítők tehát ideális megoldást jelentenek a hiány pótlására.

A Natures Aid számos kiváló minőségű D-vitamin terméket kínál az immunrendszer támogatására. 

2. A C-vitamin fontossága

Az ember azon kevés faj közé tartozik, akinek szüksége van a C-vitamin bevételére az étrend révén. Ez eltér az állatoktól, akiknek génjük lehetővé teszi a saját C-vitamin előállítását. A C-vitamin segíti az immunrendszer egészséges működését, és már régóta ismert ezekről a pozitív hatásokról. A Nobel-díjas tudós, Linus Pauling, például erősen támogatta a napi C-vitamin pótlást. A Natures Aid számos különféle C-vitamin terméket kínál az immunrendszer napi támogatására.

3. A cink szerepe

Sajnálatos módon sokan küzdenek cinkhiánnyal. Még kis mértékű cinkhiány is negatívan befolyásolhatja az immunrendszert, ezért a legjobb immunrendszer-támogató kiegészítők között gyakran megtaláljuk. Népszerű cinkformák közé tartoznak a jól felszívódó cink-pikolinát tabletták és a cink-gluconátot tartalmazó formulák, amelyek a torok nyálkahártyájához kötődnek, segítik a vírusok kiürülését a szervezetből.

4. Az echinacea 

Az echinacea egy hagyományos gyógynövény, amely enyhíti a nátha és az influenza típusú fertőzések tüneteit. Általában a tünetek kezdetén szedik. Biztonságosan alkalmazható bármely más, az immunrendszer egészségét támogató tápanyaggal, valamint a vény nélkül kapható megfázás- és influenza elleni gyógyszerekkel együtt.

5. A béta-glükánok szerepe

A béta-glükánok olyan oldható rostok, amelyek természetesen megtalálhatók élesztőkben, gombákban és néhány növényben és élelmiszerben. Kimutatták, hogy javítják az immunrendszer válaszát. Több mint 600 tanulmány foglalkozott e csodálatos termék hatásával és hatékonyságával. Kutatások szerint a napi adagolású élesztő eredetű béta-glükánok segíthetnek csökkenteni az egyén által elszenvedett fertőzések számát akár 25%-kal. Az immunrendszer támogatására kiváló béta-glükánokat tartalmazó multivitaminok is elérhetők. Keresse olyan terméket, amely Beta (1,3/1,6) Glükánokat tartalmaz a megfelelő forrás és minőség érdekében.

Kiemelt tápanyagok

Az immunrendszer egészségének támogatása érdekében további népszerű tápanyagokat is érdemes fontolóra venni a napi vitaminok mellett:

Bodza

A bodzát az egyik legjobb immunrendszer-támogató tápanyagnak tartják: a bodza étrend-kiegészítők bizonyítottan hatékonyan csökkentik a megfázás és az influenza tüneteit és időtartamát. Azt is feltételezik, hogy a fekete bodza flavonoidjai képesek az influenza vírust megkötni és segítenek a testből való eltávolításában.

Fokhagyma

A hagyományos orvoslás az ókori egyiptomiaktól a korai ayurvedikus szövegekig nagyra értékelte a fokhagymát antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatásai miatt. Ha fokhagyma kiegészítőt kíván kipróbálni, javasoljuk, hogy olyat válasszon, amely magas allicint tartalmaz a maximális előnyök elérése érdekében.

A-vitamin

Az A-vitaminhiány növelheti a fertőzések kockázatát. Az idős, 2-es típusú cukorbetegek, különösen veszélyeztetettek, mivel náluk a korral járó jelentős A-vitaminszint-csökkenés figyelhető meg a vérben. Az A-vitamin a nyálkahártyák támogatását is segíti, különösen a tüdőben.

Szelén

A napi 100 mcg szelénpótlás bizonyítottan csökkenti a fertőzéseket az időseknél, különösen, ha cinkkel kombinálják.

Tim Gaunt BSc (Hons) CBiol MSB D.N.

Tim Gaunt 1988-ban szerezte meg biokémiai diplomáját a Lancaster Egyetemen. Több mint 30 éves tapasztalatot szerzett a táplálkozás területén és a Biológiai Intézet által kiadott okleveles biológus minősítéssel is rendelkezik.